ביקורת: ראוטר WiFi 6 ביתי Xiaomi AX1800

רקע

בעשור האחרון אנו עדים להתפתחות גדולה ולעליה גדולה בצרכני ה- WiFi הביתיים. היום בבית ממוצע ניתן למצוא 10-20 מכשירי WiFi, בין אם זה לפטופים, סמארטפונים, טאבלטים, טלוויזיות ועד מכונת כביסה ומנורות חכמות.

ראוטרים "של פעם" לא מתמודדים בצורה הטובה ביותר עם כמות גדולה של מכשירים, ולא רק הכמות עלתה, אלא גם המהירות והתעבורה, למשל בזמן שהילדים משחקים במשחקי רשת שונים ההורים יכולים לשבת ולצפות בסרט 4K בנטפליקס, דבר אשר מחסל בקלות את קיבולת התעבורה של הראוטר הביתי הממוצע.

ככה התפתח לו לאט לאט שוק של ראוטרים ביתיים עוצמתיים. מאז ומתמיד שוק הראוטרים הביתיים נשלט על ידי קומץ קטן של חברות, כמו אסוס, D-Link, TP-Link ו- Edimax. אף לאחרונה אנו חווים כניסה של עוד ועוד חברות לתחום, כמו למשל Xiaomi, ו- Huawei הסיניות.

הודות לאתר Pipo.co.il קיבלנו היום יחידה מאחד הראוטרים החדשים של Xiaomi, ה- AX1800. מדובר בראוטר עוצמתי המכוון לשוק ביניים-גבוהה במחיר תחרותי במיוחד של כמה מאות שקלים (פחות מ- 300 ש"ח בזמן כתיבת הביקורת).

אז יצאנו לבדוק - האם מדובר בראוטר "זול" בתחפושת או שמדובר באמת בדיל חסר תחרות?

קצת על WiFi 6

בין התכונות הבולטות בראוטר היא התמיכה שלו בתקן החדש 802.11AX או בשמו הנעים יותר "WiFi 6". עד היום כל שדרוג בתקן ה- WiFi התמקד בעיקר במהירות המקסימלית של החיבור בין הראוטר לבין מכשיר WiFi. אך בארגון האחראי על תקן ה- WiFi הבינו שעם גידול כזה של מכשירי WiFi בבתים זה נהיה נדיר יותר ויותר שהתקשורת תצליח להגיע למהירות גבוהות אלה, פחות או יותר כמו שהרשת הסלולארית נהיית איטית במיוחד באזורים הומי אדם (כמו אצטדיונים, קונצרטים, רכבת וכו').

בקצרה וללא צלילה לפרטים טכניים מדי, זה נובע מכך שראוטרים בתקן WiFi 5 ומטה יכולים "לדבר" עם מכשיר אחד בלבד בכל רגע נתון, לעומת זאת בתקן WiFi 6 הוכנס שיפור שמאפשר לראוטר לדבר עם כמה מכשירים במקביל "במכה" אחת.

ניתן להמחיש הסבר זה באמצעות האיור הבא שבו רואים מצד ימין איך תקן WiFi 6 עובד לעומת איך תקנים ישנים יותר עובדים:

יש לציין שאופציה זו מופעלת רק במידה והראוטר וגם המכשיר המחובר תומכים בתקן WiFi 6.

בנוסף לזה ניתן למצוא עוד כמה שינויים כמו למשל סינון טוב יותר של רעשי WiFi בסביבה, שיפור בטווח ובכל זאת שיפור במהירות תקשורת המקסימלית.

מה באריזה?

יש לציין שקיבלנו את הראוטר באריזתו המקורית, מדובר באריזה קומפקטית במיוחד שמדגישה מבחוץ את העובדה שהראוטר תומך ב- WiFi 6.

בתוך האריזה ניתן למצוא:

  • את הראוטר עצמו
  • כבל רשת שחור
  • כבל חשמל עם שקע אמריקאי
  • קיבלנו מתאם שקע ארה"ב לשקע ישראלי
  • מסמכים (שכנראה ילכו לפח תוך באופן מיידי. אל תשכחו לזרוק למחזור!)

סה"כ מדובר באריזה סטנדרטית של ראוטר ללא דברים מיוחדים או הפתעות כלשהן.

עיצוב

כמובן שעיצוב הוא דבר סובייקטיבי ומשתנה מאדם לאדם. אך אין ספק שאם אתם מחפשים אסתטיקה ומינימליות אז ראוטר זה יכול להתאים לכם במיוחד.

נתחיל מלציין שמדובר בראוטר קטן במיוחד, גובהו לא יותר מ- 20 ס"מ, צבע שחור, וללא אנטנות בולטות. ברור ששיאומי כיוונו לעיצוב מינימליסטי. הראוטר ישב בצורה יפה מאוד על שולחן העבודה או ליד הטלויזיה בסלון.

ועוד הערה קטנה, קשה שלא להשוות את העיצוב של הראוטר לעיצוב של הקונסולה XBox Series X.

מפרט ותכונות

נתחיל ישר מהתכונה הכי בולטת בראוטר הזה (מלבד זה שהוא WiFi 6) - הוא תומך בקונפיגורציית Mesh. למי שלא בקיא בתחום, מדובר בפרוטוקול תקשורת שיאפשר לכם לחבר שני ראוטרים (לרוב מאותו סוג) שיעבדו כיחידה אחת ובכך להרחיב את כיסוי הרשת האלחוטית בבית בקלות, ללא התעסקות מסובכת מדי ועדיין לשמור על מהירות רשת מהירה.

הראוטר הזה תומך בקונפיגורציית Mesh עם ראוטר מאותו דגם או משאר הראוטרים של שיאמי (נכון להיום הדגמים: AX3600 ו- AX5). יש לשים לב שיכול להיות שתצטרכו לשדרג את ה- Firmware של הראוטר בכדי שתקבלו את היכולת הזאת.

בנוסף לזה הראוטר תומך בתכונות קצת יותר קונבנציונליות בתחום, למשל:

  • חיבור לרשת VPN 
  • ניהול נפרד של רשת ה- 2.4GHz ורשת ה- 5GHz
  • פתיחת פורטים
  • מנוע QoS
  • הקצאת אייפי קבועה למכשירי WiFi
  • ועוד

מבחינת מפרט חומרתי, ב- AX1800 תוכלו למצוא מעבד ראשי עם 4 ליבות בתדר 1.2GHz, ובשיואמי החליטו להוסיף עוד מעבד נוסף שנקרא NPU שאחראי לעבד כל מה שקשור לרשת. מבחינת זכרון, לראוטר יש 256MB של RAM ועוד 128MB של ROM.

לראוטר 3 חיבורי LAN ועוד חיבור WAN, ארבעתם במהירות של 1Gbps. קצת התאכזבנו שחיבור ה- WAN לא תומך במהירות של 2.5Gbps, אבל זה לא כזה נורא, במיוחד בהתחשב בעובדה שכרגע בישראל אין אינטרנט מהיר יותר מ 1Gbps ובהתחשב במחיר הראוטר.

בשורה התחתונה מפרט זה מתורגם לביצועים מעולים בעולם האמיתי, הראוטר מתמודד ללא שום מאמץ ברשת בעלת מרובת מכשירי WiFi עם תעבורה כבדה במיוחד.

למפרט המלא של הראוטר Xiaomi AX1800.

דבר אחד שהפריע לנו לא מעט הוא העובדה שממשק הניהול של הראוטר בא בסינית בלבד, במידה ואתם מחפשים לשחק עם כל מני הגדרות מתקדמות תצטרכו להפעיל את התרגום המובנה של דפדפן Chrome כדי לצלוח אך מסע הייסורים הזה, אך במידה ואתם מעוניינים רק להגדיר את הראוטר בזריזות ללא שינוי הגדרות תוכלו לעשות זאת ממש בקלות באמצעות אפליקציית Mi WiFi שניתן להתקין על הסמארטפון ובאמצעותה להגדיר את רשת ה- WiFi תוך מספר שניות.

מהירות וטווח

לצורך בדיקת מהירות וטווח השתמשנו בטלפון Samsung S20 Plus משום שהוא תומך בתקן WiFi 6 החדש ויאפשר לנו לבדוק את הראוטר במצב האופטימלי שלו.

הראוטר ממוקם בחדר האמצעי בבית ומחובר באינטרנט קוי של הוט במהירות של 500 מגה הורדה ו-10 מגה העלאה. את המדידות והבדיקות עשינו ב- 4 אזורים שונים בבית:

  1. ליד הראוטר
  2. בסלון - מרחק של כמטר וחצי מהראוטר עם קיר 1 מפריד
  3. במטבח - מרחק של כ- 3 מטרים עם 2 קירות מפרידים
  4. בממ"ד - מרחק של כ- 3 מטרים עם 2 קירות מפרידים

את התוצאות של הראוטר השווינו מול הראוטר DIR-878 של D-Link, ראוטר שעד לפני כשנתיים נחשב לעוצמתי במיוחד ומחירו אז היה בסביבות ה- 800 ש"ח.

ביצועי הראוטר Xiaomi AX1800

ניתן לראות מהתוצאות שה- AX1800 של שיאומי אכן מספק תוצאה מצויינת ומצליח להתגבר על ה- DIR-878 די בקלות.

יש לזכור שמדובר בבדיקות סינטטיות הבודקות את מהירות האינטרנט המקסימלית, בעולם האמיתי בזמן שיש יותר עומס על רשת ה- WiFi מבחינת כמות מכשירים היתרון של ה- WiFi 6 אמור לבלוט עוד יותר.

סיכום

שיאומי הצליחה להציג לנו פה ראוטר עוצמתי במיוחד במחיר שלא משאיר יותר מדי מקום לתחרות. במידה ואתם מחפשים שדרוג מהיר וזול לרשת האינטרנט הביתית שלכם אז ה- AX1800 יכול להתאים לכם בדיוק.

עצם זה שהראוטר תומך ב- Mesh מגדיל עוד יותר את קהל היעד שלו, ומאפשר לבעלי בתים גדולים / מרובי קומות / בעלי גינה גדולה להזמין 2 או אפילו 3 יחידות מהראוטר הזה ולהפעיל אותם ביחד בקונפיגורציית Mesh וכך לקבל ביצועים עם כיסוי מלא של כל הבית במחיר זול במיוחד, שפעם הייתם משלמים את אותו המחיר על ראוטר איכותי אחד.

לרכישת הראוטר לחצו כאן

תגובות